Kiemelt események

Már évek óta megbomlani látszik a verseny(társas)tánc évtizedes kiegyensúlyozottsága és status quo-ja. Ez nemcsak a párok szinte napi gyakorlattá vált szétválásában és újjá alakulásában, de a világmozgalmak drasztikus szétszakadásában és végletes szembenállásában is jól érzékelhető. Valami nagyon megváltozott, megváltozik és nem tudjuk, hogy ez hová fog vezetni. A napokban Stefano Di Filipponak lett elege abból a presszióból amit az IDSF jelenlegi vezetése gyakorol a szövetségi rendszerébe tartozó táncosokra. Gyakorlatilag totálisan megtiltotta a versenyzőknek, hogy az IDSF által nem engedélyezett, pl. The WDC, BDF stb. versenyeken vegyenek részt. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy az olyan nagy múltú és rangú versenyeken sem indulhatnak el, mint a Blackpool Dance Festival vagy az UK Open. Aki ennek ellenszegül, arra komoly szankciók várnak. Hát ebből lett elege a kiváló táncosnak és ezért egészen egyszerűen kilépett az olasz szövetségből. Korábban ezt már megtette az amatőr ligában táncoló Kirill Belorukov és partnere. Ők az orosz szövetséget hagyták ott, hogy szabadon dönthessék el, hogy hol szeretnének táncolni.

Sokan sok teóriát állítanak fel a WDC és az IDSF szembenállásának eredőjére. Egy tény. A ballroom dancing mégiscsak angliából származik és közel száz éves tapasztalat, tudás halmozódott fel és számtalan kiválóság fémjelzi ezt a történelmi léptékű munkát. Ezt lehet elirígyelni, lehet azt mondani - és sajnos sokan mondják is -, hogy "mi is tudjuk azt amit ők tudnak", de annak érdemét és helyzeti előnyét nem szabad figyelmen kívül hagyni. Aki azt lekicsinyli, vagy hatalmi okokból el kívánja törölni, az a társastáncok gyökerét fogja eltaposni.

Ezt még tetézi a mai sportossá váló táncvilágban egyre nyomasztóbbá váló táncosság hiánya. Egy mai átlagos sporttánc versenyből totálisan kihalt az egyéniség, a könnyed művészi átélés és szépség, hiszen csak a nyers erő és dinamizmus jön át. A technikai megoldások nem a harmonikus mozgásplasztikát, művészi interpretációt szolgálják hanem az öncélú erőt, dinamikát és sebességet. Az IDSF táncversenyek ezért egyre inkább kezdenek hasonlítani egy aerobik bemutatóra, semmint egy társastánc gálára. Ha Donnie Burns és Markus Hilton, azok tanárai és tanítványai illetve követőik e miatt sem kérnek az IDSF szabályrendszeréből, akkor én kénytelen leszek nekik, és a lázadó táncosoknak igazat adni.

Ez után a szomorú történet után foglalkozzunk a top profi táncosokkal. Az említett Di Filippo korábban azzal az Anna Melnikovával táncolt aki nem egészen két éve hagyta ott őt Salvik Kryklyvyy kedvéért.

{flv}filippo{/flv}

Melnikova és Kryklyvyy pályafutása azonban hamar befejeződött. A napokban debütált az újdonsült Justinas Duknauskas és Anna Melnikova páros. Ők a litván televízió a "Sok su manimi" ("Dance With Me") műsorában léptek fel.

{flv}melnikova{/flv}

Orosz források szerint Slavik Kryklyvyy elmondta, hogy ő továbbra is táncos karrierjét kívánja folytatni Karina Smirnoffal, de csak tánc show világában.

{flv}slavik{/flv}

A portál tartalmában való kereséshez adjon meg egy szót, vagy kifejezést