Kiemelt esemény

A modern kor találmánya a TÁNCISKOLA is. A XX. század elejétől kezdtek el terjedni az akkori modern tánciskolák, ahová akkor kellett beíratkozni a fiataloknak, amikor a felnőtt kor kapujához érkeztek. A tánciskolákba az ifjú urak maguk, míg a jó családból származó ifjú hölgyek a gardedámok kíséretében mentek el. A múlt század hetvenes éveiben csak a feledés homályába merültek, míg napjainkra már el is tűntek azok a régi vágású tánciskolák. Reméljük viszont, hogy a táncok imádata, a táncolás élménye még ma is vonzó, így a korunk szellemének megfelelő tánciskolák még tovább élnek.

Következzen egy videó amely összefoglalja az elmúlt száz év táncstílusainak változását.

{youtube}7JxfgId3XTs{/youtube}

[részlet egy visszaemlékezésből]

A harmincas évek végén divatba jött a felfelé fésült, hátrafelé tűzött, hullámos hajviselet, amely a fület mindig szabadon hagyta. A hölgyek frizurájuk elkészítéséhez már fixálót, rögzítőt használtak, tincseiket spiritusz lánggal hevített hajsütő vassal ondolálták. Az akkori társasági élet kiemelkedő eseményeinek, a báloknak szigorú, pontosan betartandó szabályai voltak. Nemcsak a báli viseletnek, de a bálokon való viselkedésnek is létezett íratlan etikettje. A fiatal lányok első bálozóként egyszerű fehér ruhát viselhettek, általában muszlinból. Csak második bálozóként választhattak pasztellszínű estélyit. Később már tompa színű selyemből, vagy bársonyból varrt, csipkével díszített ruhát is felvehettek.

A férfiak életkortól függetlenül ölthették magukra a hagyományos báli öltözéket, vagyis az egyszerű fekete frakkot, keménygallérral és fekete vagy fehér csokornyakkendővel. A férfiak akkor még a garde dame-tól, vagyis a kísérőtől kérték fel táncolni a hölgyeket, majd tánc után a helyükre vissza is kísérték őket. Persze közben arról sem feledkeztek meg, hogy megköszönjék, hogy a megforgatott hölgy megtisztelte őket a tánccal. A fiatalok a klasszikus standart táncok közül az angol- és bécsi keringő mellett a modernebb táncokat is járták, a harmincas évektől kezdve már kedvelt volt a tangó, a slowfox, a latin-amerikai ritmusok közül pedig a samba, a rumba és a mambo is.


Báli meghívó a gyomai Kner Nyomdából


Első bálozók

 

A portál tartalmában való kereséshez adjon meg egy szót, vagy kifejezést