Ismét megrendezik Szombathelyen a már hagyományos Magyar Grand Prix és Kűr Versenyt

Volt szerencsém jelen lenni az első szombathelyi Grand Prix versenyen. Akkor még nem volt egy olyan ismert és kiemelkedő rangú verseny, mint ma. Mégis csak "protekcióval" sikerült jegyet szerezni a versenyre. Másnap pedig az 1977-es latin világbajnok Jeffrey Dobinson (Anglia) első magyarországi előadását láthattuk és hallhattuk a trénereknek és táncosoknak szóló továbbképzésen. Micsoda kellemes évek voltak ezek. Csupa "nagy nevek" jöttek el Szombathelyre és egyébként kis országunkba. Jeffrey Dobinson 1996-1997, Alain Fletcher 1998-1999, Colin James 1999 (Budapesten), Ralf és Olga Müller 2000. Kár, hogy megszakadt ez a hagyomány!

De nézzük a mostani kiírást

A hagyománynak megfelelően 2005. március 12-én a TAVASZI FESZTIVÁL keretében kerül megrendezésre a X. MAGYAR GRAND PRIX és VIII. KÜRVERSENY Szombathelyen, a Művelődési és Sportházban. A X. MAGYAR GRAND PRIX-re a Szakági Elnökség javaslata alapján a legeredményesebb 6 - 6 standard és latin páros kap meghívást.
A versenyt ezúttal az IDSF Grand Slam módszerrel rendezzük, vagyis az egyes körökben mindig 2 pár versenyez egymással.
A KÜRVERSENY, mely egyre népszerűbbé vált az elmúlt évek során, ezúttal is nyitott.
Szeretettel várunk minden „S", „A", „B"osztályos párost a versenyre, melyen neves külföldi bírók pontoznak.
A Kűrszabályzatot és a Jelentkezési lapot mellékeljük. Jelentkezési határidő: 2005. február 15.
A jelentkezést a következő címre kérjük:
Rajkay Ágnes
Művelődési és Sportház
Szombathely, Március 15. tér . 8.
9700
Tel: 94/312-666
Faz: 941313-495
Szakmai, kérdésekben Horváthné Berta Ágota a SAVARIA TSE művészeti vezetője is rendelkezésükre áll.

Kűr-szabályzat

A kűr tartalmazhatja mind az öt, egy kategóriába tartozó tánc elemeit (St-La), vagy állhat csak egy St vagy egy La táncból. A hossza és a sorrendje az egyes táncoknak szabadon választott. Lehetséges (engedélyezett), hogy a kűr folyamán egy tánc többször is legyen, vagy egyszer sem.
A standard táncoknál olyan tartást kell tartani, hogy:
- a fiú jobb keze a lány hátán
- a fiú bal keze és a lány jobb keze fogottak
Kivétel a táncok közötti váltásoknál 15 sec engedélyezett. (Más tartás)

KÜR IDŐTARTAMA:
A kűr 3 percig kell, hogy tartson, +/- 15 sec eltérés engedélyezett. Elkülönített bevonuló és kivonuló zéne nem engedélyezett.
AZ EGYES TÁNC TEMPÓJA:
A Szövetség által megadott versenyeken is használt tempó.
TÁNCRUHA, KIEGÉSZÍTŐK:
Rendes latin vagy standard versenyruhának kell lennie, kiegészítők nem engedélyezettek. A versenyruha „részeinek" levétele nem engedélyezett.
EMELŐ FIGURÁK:
Az emelő figurák csak a kűr első és utolsó 15 sec időtartamában engedélyezettek.
PONTOZÓBÍRÓK: 5 vagy 7 pontozóbíró
Egy döntnök ellenőrzi a pontozókat, plusz a próbán és a versenyen ügyel a szabályok betartására. Ha problémát észlel, figyelmeztetnie kell az adott párost. Ha ismételten előfordul a szabályok megszegése, joga van az adott párt a versenyből kizárni akár a döntőben is.
PONTOZÁS:
6 induló pár esetén - helyrepontozás
6-nál több induló pár esetén: Két pontszámmal kell pontozni, egy 5.0-tól 6.0-ig terjedő tartományban. Egy pont értékét többször is ki lehet adni.
A-PONT
A táncos minőség, technikai tudás alapján, ugyanúgy, mint a versenytáncnál. Tehát ritmus, karaktere a táncoknak, mozgásösszhang, technika.
B-PONT
Az előadásmódot kell pontozni. Tehát a kreatív ötleteket, a koreográfiát, a táncruha megválasztását, és a színészi képességeket.
EREDMÉNYSZÁMÍTÁS:
A pontozóbírók „A" és „B" pontszámát kell összeadni. A legmagasabb pontszám nyer. Azonos pontszámnál a „skating" szisztémát kell alkalmazni.
PRÓBA:
Minden résztvevőnek legalább 15 perc próbaidőt kell biztosítani. A próba a párnak edzési lehetőség, a döntnöknek pedig alkalom, hogy megvizsgálja a szabályok betartását.

A portál tartalmában való kereséshez adjon meg egy szót, vagy kifejezést