Az MTÁSZ honlapon olvastuk az egyik hírben, hogy Hajduböszörményben kiosztották a Magyar Bajnoki sorozat díjait. Mivel előzőleg nem csinált ennek nagy hírverést az MTÁSZ vezetése ezért kissé félve, de kellő határozottsággal megkértük Domokos István főtitkár urat szíveskedjék megírni nekünk, hogy az első hat helyezett mellett mi - mármint a Rumba TSE - hol végeztünk?

Lényeg, hogy másnap megkaptuk az emailt, hogy hol nézhetjük meg az MTÁSZ portálon az összesített eredményt. (Egy rosszmájú megjegyzés: Ha nem kérdezzük meg, sohasem kerül fel? Tudtommal már 2004-ben is volt ilyen bajnoki sorozat. Annak hol látható az összesítése? De ne legyen az ember telhetetlen, ezért megelégedtünk ezzel az információval is.)

Büszkén állapíthatjuk meg, hogy kis klubunk e nagy versenyben az MTÁSZ hivatalos versenyszabályzata szerinti számítás alapján 90 klub közül a 9. helyre volt érdemes!

GRATULÁLUNK MINDEN TÁNCOSUNKNAK EHHEZ A SZÉP EREDMÉNYHEZ!

Íme a hivatalos végeredmény:
Első a Szilver TSE 16.998 ponttal, második a Pro-Art Táncstúdió 4.910,5 ponttal, harmadik a Feeling TSE 4.094 ponttal, negyedik a Fanat X Táncsport Egyesület 3.996 ponttal, ötödik a Valcer Táncstúdió 3.445 ponttal és végül hatodik a Lorigo TSE 2.878 ponttal.

Mi a kilencedik helyezést 2.349,5 ponttal értük el. Nem számoltunk utána, de biztosan így van. Ez rendben is van. Szerintem azonban a számítás elvével van egy kis baj. Úgy tűnik, hogy ez a szabály a "sok lúd disznót győz" elvét támogatja. Ha sok pár indul egy versenyen de szerényebb eredményt ér el az néha jobb, mintha kevesebb párral de jobb eredménnyel. Legalábbis a versenyszabályzat számítási elve ezt erősíti. Ezek szerint az MTÁSZ a tömegmozgalom jelleget kívánja erősíteni. Vegyünk egy példát egy klubközi versenyről: egy klub indít 9 párt egy 20-as mezőnyben. A párjai a 12-től a 20-ig helyig végeznek. Ez összesen egy középdöntős (1*4=4 pont) plusz 8 elődöntős hely (8*2=16 pont), vagyis összesen 20 pont. Kis Pistike és Nagy Mancika egyedül indul egy klubból és első lesz. Ő is 20 pontot kap. Az ő klubja ugyanolyan "eredményes" a mostani szabály szerint mint az előző klub. Mi a fenének lett első miért nem elődöntős még 12 klubtársával együtt. Hol van itt figyelembe véve az EREDMÉNY. Semmi átlagolás, semmi súlyozás a versenyszám vagy indulók száma alapján? Hmm.....!

Na jó! Ha ez így van rendjén a szabályaink szerint, akkor mi az EREDMÉNYESSÉG? Írja meg nekem ezt valaki!

Mivel azért egy kicsit csalódtunk - jobbnak gondoltuk a végső helyünket a tavalyi helyezések miatt - készítettünk egy egyszerű átlagoló számítást is. E szerint már jobbak lennénk a rangsorban. Ha az egész számítást súlyozott átlagolással végeznénk lehet, hogy még másabb eredmény jönne ki. Lehet, hogy itt meg sokkal lejjebb lennénk. Ez is meglehet. A lényeg az, hogy az egyszerű összeadás nem a legjobb az eredményesség kiszámítására.

Itt letölthető a bajnoki sorozat hivatalos számítása, valamint az általunk reálisabbnak tartott számítás szerinti táblázata

Végső tanulság: sok versenyre kell elmenni és sok jó helyezést kell elérni.

A portál tartalmában való kereséshez adjon meg egy szót, vagy kifejezést